Ο Δημήτρης Καλαντζής γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Οκτωβρίου 1967. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών και στο Αθηναϊκό Ωδείο, από το οποίο αποφοίτησε με πτυχίο πιάνου και φούγκας με άριστα παμψηφεί.

Το 1990 ξεκίνησε σπουδές στη Liszt Ferenc Academy of Music -jazz department και αποφοίτησε το 1994 με Δίπλωμα Άριστα.
Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος «Μουσική Ερμηνεία» από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Από το 2004 ως το 2010 δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ενώ από το 2013 διευθύνει τη Σχολή τζαζ του ωδείου Αθηνών.
Έχει διδάξει στο Μουσικό Γυμνάσιο Πειραιά, στο Ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος και αλλού. 

Ως επικεφαλής σχήματος έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Παλλάς, στο Sani Festival, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Poisson Rouge της Νέας Υόρκης, στο Gazarte, στο Half Note και πολλά άλλα μέρη.

Στην προσωπική του δισκογραφία ανήκουν τα “Mano’s” a jazz tribute to Manos Hadjidakis, 2011, (πλατινένιος δίσκος), “modes & moods” music by Mikis Theodorakis 2013, “Santa’s secret dance” 2014 και το «Χθες το βράδυ-μια τζαζ ματια στο χθες της ελληνικης μουσικης»2016.

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς της ελληνικής και διεθνούς σκηνής της jazz, όπως οι Kevin Mahogany, Andy Sheppard, Alex Foster, Ralph Peterson, Rex Richardson, Dennis Baptiste, Abram Wilson, Marcelo Peliteri, Ron Afif, Tony Remy, Amik Guerra και Τάκη Πατερέλη, Γιώργο Κοντραφούρη, Τάκη Μπαρμπέρη, Γιώργο Φακανά, Δήμο Δημητριάδη, Δημήτρη Βασιλάκη και πολλούς άλλους.

Έχει ηχογραφήσει στα άλμπουμ "Let the blues talk" του Τ.Πατερέλη, "Secret path" του Δ. Βασιλάκη, "Blink" του Γ.Πολυχρονάκου, "Echos" του Γ.Φακανά, στο live "Jazz upstairs" του Rex Richardson και άλλα. 

Από το 1999 είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Σταύρο Ξαρχάκο. Στα πλαίσια της Κ.Ο.Ε.Μ. εκτός από τον Σ.Ξαρχάκο έχει συνεργαστεί και με τους Διονύση Σαββόπουλο, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Νότη Μαυρουδή, Βασίλη Δημητρίου, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα και έχει συμμετάσχει στις ηχογραφήσεις της περιόδου από το 1999 ως σήμερα.